Ejendommens historie:

Kvarteret omkring Elmegade og Nørrebrogade blev udbygget omkring år 1870 -1890. Udbygningen var dels en følge af, at København ikke kunne rummes inden for voldene og dels en flytning af demarkationslinjen i 1852. Det medførte en voldsom udbygning af byen fra at have været omkranset af volde og til at bevæge sig udenfor disse. I 1893 stod bygningen færdig. I stueetagen har der siden været diverse detailforretninger, ligeledes har der førhen været detailhandel og serviceerhverv på enkelte lejligheder på 1. sal i Nørrebrogade, resten var lejligheder til privat beboelse.

Huset blev opført efter datidens byggetraditioner i mursten, massive trædøre og stuklofter. I opgangene findes stadig de oprindelige balustre og I Nørrebrogade 42 prydes forhal af et loftsmaleri. Som tiden dengang bød, var der naturligvis også tænkt på svingdøre mellem trappe og forhal, disse eksisterer fortsat. Bygningens tag er et mansardtag.

Huset var i mange år en privat udlejningsejendom.

Men i 1974 blev andelsboligforeningen "Nørrebrogade 42/Elmegade 3" stiftet af en kreds af beboere efter at ejendommen var tilbudt til disse af tidligere ejer. Andelsboligforeningen har lige siden gennem valgte bestyrelser drevet ejendommen.

Det vil sige at ejendommen er blevet drevet som andelsboligforening igennem over 40 år i skrivende stund.

 

 

Om foreningen

I 1974 blev andelsboligforeningen Nørrebrogade 42 / Elmegade 3 stiftet af en kreds af beboere efter af ejendommen var tilbudt til disse af tidligere ejer. Andelsboligforeningen har lige siden gennem valgte bestyrelser drevet ejendommen. Igennem årene er der lagt et stort arbejde i drift og administration af foreningen af skiftende bestyrelser. Ligeledes har foreningen haft skiftende adminstratorer siden stiftelsen.

Foreningen tegnes i det daglige af en bestyrelse der jvf. foreningens vedtægter og øvrig lovgivning sørger for den daglige drift samt igangsætning af renoveringsarbejder mv. Bestyrelsen består af en formand samt 2-4 bestyrelsesmedlemmer og tillige af 2 suppleanter. Foreningen bistås i det daglige arbejde af vores administrator Nord Ejendomsadministration, vores vicevært samt gårdlaugets gårdmand.

Foreningen samarbejder endvidere med registreret revisionsselskab samt en ingienør.

 

Renoveringsarbejder i og på ejendommen

Igennem tiden er der foretaget en del renoveringsarbejder. Nyt tag på ejendommen blev lagt i 2011 af Københavns Tagdækning og det har sammen med zinkarbejder været en stor gevinst . Ligeledes blev ejendommens vinduer udskiftet i sommeren og efteråret 2009 til Rationel Patos + vinduer med ekstra lydisolering mod gården. Fra 2012 og frem til 2014 rettedes bestyrelsens fokus mod dels renovering af brønde og stikledninger mod Elmegade og dels udskiftning af profiljern i ejendommen hvoraf mange nu er skiftet. Ligeledes udskiftedes i denne periode et port dæk i Elmegade 1. Gennemgangen i Port er efterfølgende blevet malet. Der henstår stadig visse arbejder men meget er gjort i de forløbne år og ejendommen er i væsentlig bedre stand end førhen. I 2015 er der først på året igangsat arbejder i dele af  Kælder med udbedring af pudsskader disse arbejder er afsluttet.

Ejendommens nære omgivelser:

I de seneste årtier år er der sket en del ikke mindst hvad angår gårdmiljøer. Den første meget indgribende omvæltning var nedlæggelsen af baggårdene i kvarteret i forbindelse med nedlæggelsen af mange ældre ejendomme på Nørrebro igennem 1970 og 1980 som følge af byfornyelsen. I dette tidsrum blev også Elmegadekvarteret berørt. Imidlertid blev alle ejendomme her stående og ikke revet ned i modsætning til andre kvarterer på Nørrebro, der dengang var præget af små lejligheder med flere baggårde. I stedet gennemførtes renovering af lejligheder herunder først og fremmest køkkener, facader samt sanering af baggårde. Således blev hegn mellem de mange mindre gårde fjernet og I dag fremtræder den fælles gård derfor med petanquebane og grønne plæner samt legeplads. Således fremtræder facader af bygninger uændrede mange steder men åbnes dørene til baggårdene ser det helt anderledes lyst og luftigt ud.

Førhen var den fælles  gård hjemsted for dels en maskinfabrik samt lager og inddelt i en række mindre gårde. Lager er nu nedlagt og blevet til grønne plæner og buske og maskinfabrikken omlagt til beboelse. Gården er en fællesgård der til dagligt administreres af et fælles gårdlaug valgt af de enkelte ejendommes repræsentanter. Ikke mindst om sommeren er gården meget benyttet til sammenkomster og af mange legende børn.

De nære omgivelser er også præget af modsætningen mellem den brede og trafikerede Nørrebrogade og Den mere lokale bygade Elmegade.

Elmegade har i en del år lagt gade til Copenhagen Maraton . Gaden nås af de første løbere  ca 30 minutter efter start alt afhængigt af vejrlig og startfelt og ligger 13 km. Ude på ruten. Men i flere timer passerer løbere igennem gaden. Her som mange andre steder i København akkompagneret af klapsalver både til eliten og motionisterne.

Gennem venlig bistand fra Nørrebro lokalhistoriske forening har foreningen udlånt ovenstående bilede i diasserie. Billede  viser Elmegade og begyndelsen af Birkegade for mange år siden. Bybilledet var også dengang præget af liv og en række små detailbutikker. Som det ses står husene i gaden den dag i dag uden større forandringer og på den led er bemærkelsesværdigt lidt forandret. Billedet er så gammelt at der heller ikke var motorkøretøjer eller sporvogn i Elmegade. I en lang årrække fra 1949 til 1968 kørte Københavns Sporveje med Linje 3 i gaden. Men linje 3`s historie er endnu længere og daterer sig tilbage til 1911 hvor ruten blev påbegyndt og havde linjeføring fra Østerbro til Valby. I dag er sporvogn erstattet af bus men denne har stadig linjenummer 3 og kørte ind til for nogle få år siden den samme rute gennem Elmegade. Nu kører den en lidt anden rute ad Fælledvej.

For første gang nogensinde lagde Elmegade i 2015 brosten til et julemarked. Gaden var afspærret en lørdag i december i dagtimerne og der var opsat boder og indkøbt halmballer . Ligeledes var der et orkester der spillede julemusik og selv heste var der blevet plads til. Julemarkedet var meget velbesøgt og det kan måske blive begyndelsen på endnu en tradition.

 

Transportmuligheder til og fra ejendommen

Københavns Metro har ikke nogen stoppesteder nær ejendommen og selv om metronettet udbygges  i København for tiden planlægges det heller ikke. Nærmeste 2 stationer vil blive på Trianglen på Østerbro samt Nørrebro station nær Nørrebros runddel som begge  netop nu er under opførelse.

Ad Nørrebrogade kører idag 2 buslinjer om dagen nemlig 350S der har linjeføring fra Dragør Stationsplads og til Ballerup S togsstation samt linje 5A der kører fra Husum Torv og til enten Sundbyvester Plads eller Lufthavnen.

Om natten kører linje 81N næsten samme rute som linje 350S og linje 96N kører fra Farum og til Københavns Rådhusplads.

Ad Fælledvej kører idag linje 3A fra Nordhavns Station på Østerbro og til Valbyparken .

Alle S og A busser har korte minutintervaller mellem hver bus.

De seneste år har Nørrebrogade gennnemgået store trafikale ændringer . 1 etape af projektet er afsluttet, det har bevirket at strækningen fra Dronning Louises bro til Nørrebros Runddel er blevet trafikfornyet med bla. bilfri zone visse steder. Ligeledes vil 2 etape af trafikfornyelsesprojektet betyde ændringer. 2 etape er nu næsten slut og det ydre stykke af Nørrebrogade fra Nørrebros Runddel ud til Nørrebro station, hvor den navnkundige Slangerupbane i tidernes morgen kørte fra og som nu er S togs station på linjen der forbinder Vanløse og Frederiksberg Med Nørrebro og Hellerup, står nu næsten færdig. Gaden er ændret med bredere cykelstier og smallere kørebaner for bilister. Der mangler dog stadig at blive indrettet mindre pladser med bevoksning. Det nærliggende kvarter har trods disse forbedringer stadig trafikale udfordringer i krydset Møllegade/Guldbergsgade hvor Nørrebro Lokalråd ønsker en trafikal renovering.

 

Elmegade har i snart en årrække været ensrettet således at indkørsel kun kan ske fra Sct. Hans Torv mod Nørrebrogade.